Hoofdpagina

From Museumgezicht
Jump to navigation Jump to search
1236a-logo2.png

Welkom op de wiki van Museumgezicht. Hier wordt geprobeerd een overzicht te geven van ansichtkaarten met als centraal onderwerp het Rijksmuseum in Amsterdam. Ook overig aanverwant materiaal en objecten die het museum als onderwerp hebben vinden hier een plaats, maar zijn niet alle in de catalogus opgenomen.

De site probeert zo een beeld te geven van hoe het museum aan de hand van al die objecten door de tijd heen werd gerepresenteerd. Ook wordt geprobeerd antwoord te geven op vragen als: Welke uitgevers waren betrokken? Waar kocht men een ansichtkaart? Wie ontving de kaart? en Welke ontwerpmethoden werden gebruikt?

De site ben ik Dusty Jacobs begonnen in 2019 als Wordpress en Piwigo website gecombineerd. Piwigo voor een fotogalerij, Wordpress voor ondersteunende informatie en artikelen. Al snel bleek dit te beperkt en 19 mei 2020 ben ik begonnen met deze wiki. Momenteel bevindt de site zich in een oriënterende testfase en worden eerste artikelen en bestanden toegevoegd.

Uitgelicht in week 9:Voorstelling:onbewolkt Voor voorgaande uitgelichte onderwerpen, zie Archief uitgelicht.

Klik hier om naar de volgende tab te gaan...

Iedereen wordt uitgenodigd bij te dragen aan dit project en de website door artikelen te schrijven of te bewerken. Uiteraard met bronvermelding en bij mening of visie met verwijzing.

Essay.png Dit artikel of deze paragraaf is een persoonlijk betoog of essay. De pagina geeft naast een beschouwing ook de mening weer van de auteur(s). Voel je vrij om aanpassingen te maken of erover te discussiëren op de overlegpagina.

Om bij te dragen en om toegang te krijgen tot alle delen van de wiki heeft u een usersaccount nodig. Deze wiki is niet bedoeld om volledig vrij toegankelijk te zijn. Voor een account vraag hierom via:Special:RequestAccount. Eenmaal toegang en wil je meer functionaliteit, neem dan contact op met User:DustyJacobs. Je bent welkom, samen kunnen we deze wiki uitbreiden!

Deze site ben ik begonnen User:DustyJacobs als Wordpress en Piwigo website om eigen onderzoek te ondersteunen en de mogelijkheid te hebben een deel daarvan te presenteren. Uitgangspunt is dat wat publiek gemaakt is publiek, de rest behoort tot het eigen domein. Bij voortschrijdend inzicht bleek een wiki meer geschikt voor wat ik wilde en bovendien wilde ik derden meer betrekken bij het project. Toegang tot het besloten gedeelte is alleen voor onderzoeksdoeleinden en privégebruik. Ik hanteer daarbij geen vaststaande definities in welke vorm of hoedanigheid dat zou moeten zijn.

Eenmaal als gebruiker staat het je vrij bij te dragen aan de website, maar let wel op algemene gedragsregels. Ten allen tijde kan een usersaccount worden ingetrokken.

Eens kijken of we de komende tijd weer wat kunnen toevoegen. DustyJacobs (talk) 20:16, 3 June 2022 (CEST)


Er is vooral gewerkt an het toevoegen van artikelen over uitgevers en drukkerijen. Zie hiervoor: Category:Artikelen. De meeste artikelen zijn nog schetsmatig van opzet. Verder is aan de wiki een forum toegevoegd: Special:WikiForum. Hopelijk kan men zo alle vragen kwijt. Als laatste is een uitgebreide inventarisatie gemaakt van webpagina's rondom ansichtkaarten, zie:Weblinks.

DustyJacobs (talk) 17:23, 3 January 2021 (CET)


De laatste tijd is vooral gewerkt aan het toevoegen van artikelen over uitgevers. Zie Category:Uitgevers. De artikelen zijn soms bondig, soms langer, met de tijd probeer ik zoveel mogelijk informatie toe te voegen en aan te vullen.

DustyJacobs (talk) 10:25, 14 December 2020 (CET)


Er zijn een aantal statistieken aan de site toegevoegd: Catalogus statistieken. Deze gegevens maken controle van tabellen in de database ook makkelijker. Hiermee hoop ik dat de data sneller up-to-date wordt.

DustyJacobs (talk) 12:07, 28 July 2020 (CEST)


Inmiddels zijn meer dan 250 catalogusnummers toegevoegd aan de website. Een catalogusnummer staat gelijk aan een unieke uitgave van een bepaalde ansichtkaart.

DustyJacobs (talk) 18:50, 19 July 2020 (CEST)


Er is gewerkt aan het toevoegen van dynamische inhoud van pagina's, zoals op de hoofdpagina. Wekelijks wordt een onderwerp uit de catalogus uitgelicht. Deze uitgelichte onderwerpen probeer ik vervolgens te verbeteren en aan te vullen, zoals bij The International Trading Company.

DustyJacobs (talk) 03:20, 5 July 2020 (CEST)


De wiki is vanaf heden de hoofdpagina van Museumgezicht.nl. De wordpress en piwigo-site zijn naar de achtergrond gezet.

DustyJacobs (talk) 19:20, 25 June 2020 (CEST)


Metadata metadata metadata... Er wordt hard gewerkt aan het toevoegen van metadata aan afbeeldingen. Deze gegevens kunnen worden ingeladen en automatisch verschijnen vervolgens diverse overzichten. Dit project is ook een zoektocht, dus dit proces om metadata aan afbeeldingen toe te voegen is ook een speurtocht naar hoe dat het beste zou kunnen. Verder wordt momenteel hard gewerkt aan het optimaliseren van werkprocedures.

DustyJacobs (talk) 15:56, 6 June 2020 (CEST)


Inmiddels werkt alles naar behoren en worden langzaam aan de eerste artikelen en bestanden toegevoegd. Al doende probeer ik zo alles te optimaliseren.

DustyJacobs (talk) 15:16, 2 June 2020 (CEST)


De wiki vordert gestaag en met name instellingen zijn onder handen genomen. Er is integratie geweest van de catalogus met ondersteunende afbeeldingen. De eerste artikelen zijn geschreven dus het werd tijd om daar even bij stil te staan.

DustyJacobs (talk) 09:22, 23 May 2020 (CEST)

Alleen als u een usersaccount heeft kunt u zoeken. Het is inmiddels ook mogelijk in de metadata van afbeeldingen te zoeken via de speciale pagina's. Voor eventuele vragen neem contact op met User:DustyJacobs

Door te zoeken op datering:(jaartal) of uitgavenummers:(nummering) kunt u uw zoekactie verder specificeren.

Museumgezicht is altijd op zoek naar ansichtkaarten met het Rijksmuseum als onderwerp. Daarbij kun je denken aan kaarten met het gebouw erop, maar ook aan afbeeldingen van kunstwerken in het museum, tentoonstellingskaarten enzovoorts. Neem gerust contact op! Wie weet kunnen we elkaar helpen. Ook scans/foto's van zijn welkom, het gaat hier om het maken van een overzicht.

Kenners van druktechnieken

Een kenmerk van het project is om zoveel mogelijk data rondom een ansichtkaart betekenisvol toegankelijk te maken. In de catalogus zit een grote verscheidenheid aan ansichtkaarten met uiteenlopende druktechnieken. Wie kan daarbij helpen?