Igor Yakovlevich Aronchik (Игорь Яковлевич Арончик)

From Museumgezicht
Revision as of 00:32, 9 May 2021 by DustyJacobs (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search
Catalogusnummer 1400: Igor Aronchik bij het Rijksmuseum circa 1996-1998. Deze ansichtkaart uit zijn periode uit Amsterdam door hem uitgegeven, toont hem links als Rembrandt bij het Rijksmuseum, midden als in zijn eerste act - een meer klassieke uitbeelding ook bij het Rijksmuseum en rechts zeer waarschijnlijk als luitenant Willem van Ruytenburgh uit De Nachtwacht van Rembrandt op een onbekende locatie. Zijn inspiratiebron om een standbeeld uit te beelden van Rembrandt staat (waar hij voor het museum staat) net niet in beeld, maar wel enkele meters achter hem in een nis van het Rijksmuseum. In overdrachtelijke zin kun je stellen dat hier het Rijksmuseum als inspiratiebron en in dit geval geboorteplek van een zich ontluikend artiest wordt getoond - het museum wordt ook daadwerkelijk in de titel genoemd.

Igor Yakovlevich Aronchik (Jevpatorija, 18 juli 1949 - ) is een pantomime acteur en choreograaf uit Oekraïne (Krim, annexatie door Rusland). Lange tijd hield hij zich bezig met choreografie van theaterproducties en ook was hij docent. In 1996 vertrok Aronchik via Duitsland naar Amsterdam, waar hij uiteindelijk door omstandigheden berooid en zonder dak boven zijn hoofd op straat belandde. Geïnspireerd geraakt door een Finse pantomime acteur in Amsterdam besloot hij zelf ook dit vak te gaan beoefenen. Het verbaasde hem hoe iemand wit geschminkt en in een goud pak zoveel geld kon ophalen. Op dat moment waren pantomime spelers op straat nog een exotische verschijning.

Zijn eerste uitbeelding bestond uit een kostuum met lange zwarte jas, een grote rode sjaal, witte make-up en witte handschoenen van de Fin geleend. Na enkele optredens besloot hij na het zien van een standbeeld van Rembrandt bij het Rijksmuseum om een Nederlandse schilder te worden. Hij besloot ook toen om zijn beroep te maken van het vak van pantomime omdat hij al op leeftijd was, het nu zo erg niet was als beroep en hij daarmee huur en eten kon betalen. Later werd hij ook gevraagd om bezoekers bij het Rijksmuseum officieel welkom te heten.

Na 2 jaar vertrok Aronchik uit Amsterdam en sindsdien treedt hij wereldwijd op met zijn uitbeelding van Rembrandt en heeft hij op dat vlak enige bekendheid gekregen door de originaliteit en kwaliteit van de uitbeelding. Toeval of niet toeschouwers vinden dat hij daadwerkelijk op Rembrandt lijkt. Aronchik is onder meer gevraagd voor evenementen als de eerste Europese Raad in Amsterdam, de 750ste verjaardag van de Dom van Keulen, de plechtige ceremonie van de verhuizing van de Duitse bondspresident van Bonn naar Berlijn, de Dag van Noorwegen en de Dag van de Koninklijke Familie in Brussel. Zijn idee voor het uitbeelden van een standbeeld kreeg ook navolging. Vaak was hij het eerste standbeeld in landen als Italië, Spanje en Frankrijk. Naar eigen zeggen heeft hij daarmee aan de basis gestaan van en bijgedragen aan de verspreiding van het fenomeen van levend standbeeld.

Van zijn leven schreef hij in 2011 een boek: Жизнь как она есть (Het leven zoals het is).

Beeld van Rembrandt in een nis aan de Nachtwachtuitbouw in 2013. Dit beeld inspireerde Aronchik door onder meer de waaierende omhoog staande hoed en de uitvoering in barokstijl wat ander beelden niet laten zien. Hij wilde dit werk laten leven. Het werk is gesitueerd in een nis aan de Nachtwachtuitbouw aan de zuidwestzijde van het Rijksmuseum Amsterdam. Het is opvallend dat Aronchik ook de verdere beeldtaal van het standbeeld heeft overgenomen met een Rembrandt in overdenking - een pose waarin Aronchik veel te zien is. Ook sluit Aronchik zijn ogen tijdens de optredens, zoals op het standbeeld van Rembrandt. 'Het maakt het geheel ernstiger zoals het standbeeld ook is en mensen zien lange tijd niet of er nu een mens staat'. Deze vinding van Aronchik betekent wel dat zijn vrouw bij al zijn optredens in de buurt is om straatroof tegen te gaan van de inkomsten. Verder gebruikt Aronchik een verhoging bij optredens, een voetstuk zoals bij een standbeeld.
Igor Aronchik als Rembrandt. Kislovodsk 2010.


https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%80%D0%BE%D0%BD%D1%87%D0%B8%D0%BA,_%D0%98%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%8C_%D0%AF%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87 http://zolotou.com/gost-portala/igor-aronchik https://wcbook.ru/book/610633-zhizn-kak-ona-est-igor-aronchik https://standbeelden.vanderkrogt.net/object.php?record=NH04oj https://www.youtube.com/watch?v=7dAA0GNSFeM https://aif.ua/society/people/964260 https://www.youtube.com/watch?v=fSqqjGCyMd0 https://ukraine.segodnya.ua/ukraine/kievckij-rembrandt-uchil-tantsevat-kolkhoznikov-a-cejchac-zarabatyvaet-350-evro-za-polchaca-108221.html https://sputnik-georgia.ru/reviews/20160912/233198044/Ozhivshij-Rembrandt-na-ulicah-Tbilisi-ili-Istorija-odnogo-mima.html

Gebruikte handelsnamen in catalogus

  • Igor Aronchik

Uitgaven in de catalogus